21 decembra 2012

Richard Bachman (Stephen King) | Blaze

Názov: Blaze
Pôvodný názov: Blaze
Autor: Richard Bachman (Stephen King)
Počet strán: 192
Vydavateľstvo: Pavel Dobrovský - Beta, 2008

Milé, zábavné, príjemné, pútavé, ale aj smutné a dojemné - také to bolo. Veľa ľudí hodnotí túto knihu ako priemer, pretože King má oveľa lepšie knihy, ale ja beriem knihu ako samotnú a nie ako dielo S. Kinga, resp. R. Bachmana, takže musím povedať, že sa mi kniha veľmi páčila a bolo to veľmi príjemné čítanie.
Hlavná postava, Clayton Blaisdell mladší, bol kedysi inteligentný chlapec, ktorý všade chodil s knižkou v ruke, no raz ho otec v stave opilosti trikrát za sebou zhodil zo schodov a Clay nielenže sa stal mentálne zaostalým, ale mu v čele ostala aj veľká priehlbina, čo mu v budúcnosti spôsobí problémy. Ako bolo niekde v knihe poznamenané: Človek si razí cestu svetom práve čelom.
Blaze sa raz stretol s Georgeom, ktorý ho priviedol na zlé chodníčky. Stali sa z nich najlepší kamaráti a spolu boli pri kriminálnej činnosti zohratá dvojica. Neskôr George zomrie, avšak Blaze sa s ním stále rozpráva a v jeho hlave mu aj George odpovedá. Ešte pred jeho smrťou plánovali spolu plán za veľké peniaze - uniesť dieťa z bohatej rodiny. A Blaze tak urobí...
Dej je oživený spomienkami na nešťastné detstvo hlavnej postavy, čo vôbec nebol zlý ťah, práve naopak, vynikajúco sa to čítalo a musím povedať, že Blaze mal dosť zaujímavé detstvo.
Okrem toho je Clayton Blaisdell mladší úžasne vypracovaná postava, čo na knihách Stephena Kinga nikdy neprestanem obdivovať. Rovnako ako asi aj každému kto knihu čítal, mi bol Blaze veľmi sympatický a držal som mu prsty od začiatku po koniec knihy, aj keď to bol vlastne kriminálnik. Nemôžem uveriť, že táto kniha bola vyše tridsať rokov odložená a pán autor sa ju nepokúšal vydať.
Stephen King pod pseudonymom Richard Bachman písal skôr drsnejšie a brutálnejšie knihy, no táto medzi ne nepatrí. Rovnako, kniha sa nedá ani zaradiť do žánru horor, takže neočakávajte žiadne brutálne vraždy, tajomné javy a krv. Aj keď je to z časti strhujúce, zaradil by som to medzi oddychové čítanie. Takže, ak by ste uvažovali, či si knihu prečítanie alebo nie, tak vám môžem iba odporúčať.

Zhrnutie:
+ dva súčasne idúce príbehy; jeden hlavný, druhý sú vo forme spomienok,
+ skvelá hlavná postava,
+ príbeh vo vás vyvolá emócie,
+ pútavosť,
- trochu sklame predvídavosť príbehu,
- veľmi náhly spád deja.

8,5/10


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára