20 novembra 2012

Marja Holecyová | Predurčenie

 Názov: Predurčenie
Originálny názov: Predurčenie
Séria: Mariotovi dediči
Autor: Marja Holecyová
Počet strán: 352
Vydavateľstvo: Fragment, 2010
Krátka anotácia: Mladé obyčajné dievča menom Mija zisťuje, že jej skutoční príbuzní sú čarodejníci a sama sa musí pričleniť ku komunite čarodejníkov, pretože podľa veštby je práve ona, tým kto dokáže zastaviť blížiacu sa vojnu.

Túto knihu som dostal spolu s jej pokračovaním (Blúdenie) na Vianoce v roku 2010. Hneď som obidve s nadšením prečítal. Pri čítaní som sa cítil tak kúzelne, úplne som sa vžil do deja. Bude to tým, pretože vekom nemám ďaleko do hlavných postav, pretože dej sa odohráva na Slovensku, pretože Marja sa so svojou prvotinou skvelé popasovala. Pri čítaní je každému jasné, že autorka má blízky vzťah ku knihám, teda ku knihám tohto žánru. Vložila do knihy presne to kúzlo, ktoré by mala obsahovať každá pravá fantasy kniha. Nie nadarmo má táto séria prívlastok pr(a)vá slovenská fantasy.
Niektorí ľudia túto knihu označujú ako najslabšiu zo série, no mne sa páčila spomedzi všetkých štyroch najviac. Mám slabosť na knihy, ktoré sú zo série prvé, čo už, avšak tiež mám rád, keď sa s postavami ešte len zoznamujem. Marja v knihe ponúka čitateľom postavy vyformované tak, ako sa niekedy nepodarí vyformovať ani starším a skúsenejším autorom. Každá postava má výrazné vlastnosti, niektoré zlé a niektoré dobré. Hlavná postava je napríklad celkom tvrdohlavá, nevrhá sa do dobrodružstiev, ale na druhej strane je celkom bystrá. Dá sa povedať, že s postavami z Mariotových dedičov som sa skamarátil a keď išlo do tuhého, strachoval som sa o ne. Som rád, že som si túto knihu prečítal a ak by niekto chcel nejaké dobré fantasy, tak mu určite odporúčam túto sériu.

Zhrnutie:
+ slovenská mladá autorka, slovenské prostredie, mena pretvorené zo slovenčiny, kúzla v staroslovienčine
+ pútavý dej, nechýba humor
+ dobré vypracované postavy
- občas vidno vtedajšiu neskúsenosť autorky

9/10


Ak by sa niekto chcel so sériou bližšie zoznámiť, stačí si prezrieť oficiálnu stránku alebo stránku na Facebooku.

9 komentárov:

  1. na seriu som sa velmi tešila, predsa slovenská fantasy to sa len tak nevidí, ale asi som na tú knihu jednoducho stará :) nevedela ma vtiahnut do deju :) mozno si ju ešte prečítam ale netuším kedy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ono to postupne začne naberať na grádoch a v poslednej časti budeš len s otvorenými ústami čítať slovo po slove :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no tak potom dám ešte serii šancu :) lebo autorka sa zdá byt naozaj milá osôbka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mala som moznost ju vidiet na tohtoročnej biblioteke, hoci som sa s nou nerozprávala :)

      Odstrániť
  4. Kokso, asi nebudem šetriť chválou :) Je to jedna z najkrajších a najlepších kníh čo som kedy čítala... na konci som si dobre poplakala, je to veľmi emotívne až som mala pocit, že keď mija umrela, umrel mi dlhoročný priateľ, kúsok z môjho ja. Radšej už nebudem nič hovoriť, lebo sa znovu rozplačem. Marja, obdivujem ťa a ďakujem ti, že si ma zaviedla do strhujúceho sveta čarov ale aj pomsty.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Túto sériu som práve 4. krat dočítal. :))!
    Ale vážne. Je to najlepsia seria fantasy akú som kedy čítal. Od prvej knihy po poslednú je tam krásne formovanie deja a postáv. Taktiež hlavne v poslednej časti ma to úplne emotívne dojalo. Lepšie spracovanie deja a myšlienky série podľa mňa len tak nikto nenapíše. Nechápem prečo ani po toľkých rokoch kniha nemá uspech ( či film ) väčšieho svetového chrarakteru, pretoze tejto knihe sa žiadna zahraničná fantasy či sci-fi séria nevyrovnala z môjho pohľadu. Dakujem za napísanie série, vždy ešte 1 či 2 dni po docitani poslednej knihy nad celou sériou rozmýšľam.

    OdpovedaťOdstrániť