19 novembra 2012

Stephen King | Carrie


Názov: Carrie
Originálny názov: Carrie
Autor: Stephen King
Počet strán: 175
Vydavateľstvo: Laser, 1992

Krátke anotácia: Carrie je šestnásťročné dievča, ktoré nikdy nebolo obľúbené, naopak zosmiešňované a ponižované svojimi rovesníkmi, ale aj svojou matkou - náboženskou fanatičkou. Carrie v sebe odhaľuje nadprirodzené schopnosti - telekinézu - a malé mestečko Chamberlain sa stáva javiskom desivých udalostí.

Pred touto knihou som od Kinga čítal aj iné jeho diela, ktoré som si veľmi obľúbil, avšak v tejto knihe nebol King taký akého poznám. Myslím, že nevyužil svoj potenciál naplno, rovnako, ako nevyužil svoj vynikajúci rozprávačský talent, čo je tak trochu škoda. Tento "detail" sa dá rozpoznať už len podľa hrúbky knihy. Úprimne, chýbali mi tie jeho "omáčky", ktoré sú u jeho čitateľov tak obľúbené a zároveň mnohými kritizované (pretože pridávajú na hrúbke knihy). Bez toho všetkého to nebolo to pravé orechové, AVŠAK vôbec to neubralo na celkovej kvalite knihy, je to iba taký môj osobný dojem verného Kingovho fanúšika.
Väčšinou, keď čítam nejakú Kingovu knihu, úplne sa vžijem s postavami, chápem ich rozhodnutia, proste si dokážem zhruba predstaviť čo sa v ich hlavách odohráva, pretože postavy jednoducho dobre spoznám, ale pri Carrie Whiteovej som tieto pocity nemal. Áno, bola mladá, psychicky týraná, ponižovaná, večne sa vždy ocitávala uprostred trápnych situácii a k tomu ešte tá matka. Ale čo viac? Nepostrehol som tam žiadne jej myšlienkové pochody a ani sa veľa nenarozprávala a dodnes nechápem jej rozhodnutia.
Na druhej strane to King oživil  tým, že sa v knihe striedal dej z pohľadu rôznych postáv, boli tam výpovede svedkov, články z novín, úryvky zo štúdii, čo pridali na svižnosti deju. Knihu som zhltol behom dvoch dní, čítala sa pomerne jednoducho. Som rád, že som si tú knihu prečítal, no ďalšiu podobnú by som asi odmietol.

Takže menšie zhrnutie:
+ ľahko a rýchlo sa číta
+ zanechá skvelý literárny zážitok
+ prekvapenie z konca, i keď koniec je už dopredu naznačovaný
+ články z novín, výpovede svedkov, policajné záznamy, rôzne štúdie
- autor si mohol dať viac záležať na postavách
- v druhej časti knihy sa všetko udeje tak náhle, zatiaľ čo prvá časť (nie tak dôležitá) tvorí najväčšiu časť knihy
- proste to nebol ten King, na akého sme zvyknutí z ostatných jeho kníh

7,5/10

***
Z tejto
knihy som mal zmiešané pocity a tiež som nervózny z toho, že toto je moja prvá recenzia. Bol by som veeeľmi rád, keby ste mi zanechali svoj názor na túto recenziu v komentároch. Vďaka :-)

 

12 komentárov:

  1. Na tuhle knížku už se dlouho chystám, od Kinga jsem toho zatím moc nepřečetla. Carrie je ale jeho úplně první kniha, takže to, že to je odlišné od jeho ostatních knih, bude možná tím ;)
    Jinak, rozhodně dobrý začátek, jen tak dál ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som u Kinga začal knihou Cujo, čo ma od neho úplne odradilo a dodnes nemám Cuja rád, ale myslím, že Carrie je na začiatok vhodné. Ale ak by si chcela od neho niečo, čo sa fakt dá považovať za majstrovské dielo, tak určite odporúčam Osvícení, Řbitov zviřátek a knihy z tohto obdobia.
      Ďakujem za názor! :-)

      Odstrániť
  2. K Ettelëe: Dovoluju si poznamenat, že je to první kniha, kterou mu vydali, ne první, kterou napsal. Mnoho knih, které vydal po Carrie napsal před ní. :))

    Carrie je první knížka, kterou jsem od Kinga četla a v podstatě hned se do ní zamilovala. Souhlasím s tím, že od Kingova normálního stylu se docela liší, víc mi to tak ale přijde u Dolores Claibornové, kterou jsem se prokousávala poměrně dlouho. Ale je to prostě King. :))

    Kterou knihu od něj máš nejraději?

    (Skřítek | http://nocni-skritek.blog.cz/)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to u Dolores vzdal, neviem či to bude slovenským prekladom alebo niečím iným, ale fakt som ďalej ako po dvadsiatu stranu nezašiel. Aj som čítal na recenzie na Dolores, kde na jednej strane písali, že je to skvelá kniha najmä tým, že tam bolo mnoho psychológie, no aj tak ma to nepresvedčilo. Takže tej knihe a knihe Cujo sa vyhýbam.

      Naopak, medzi moje najobľúbenejšie knihy od neho rozhodne patrí 22.11.1963, ktoré tuším vyjde o dva týždne v ČR pod názvom Dallas 63, dokonca aj slovenský preklad bol vynikajúci, čo je neobvyklé. Potom Príbeh vdovy Lisey (teraz neviem aký to má český názov), Osvícení, a Řbitov zviřátek, ktorý čítam práve teraz :-)

      Odstrániť
    2. Cujo mě taky nijak zvlášť nebavil, přestože tam byly dobré scény, stejně jako v Dolores. Tyhle dvě knihy se mi ale od Kinga líbí úplně nejmíň...
      Český název je Lisey a její příběh, ale Príbeh vdovy Lisey zní líp. :))

      (Skřítek | http://nocni-skritek.blog.cz/)

      Odstrániť
  3. Tak pro mě byla Carrie první knihou, kterou sem od Kinga četla. A to, že je kratší a ne zkrátka tolik popisová, jako ostatní jeho knihy jsou, bych přisuzovala právě tomu, že jde o jeho nejstarší tvorbu..

    Cujo se ti nelíbil? Já sem z toho byla úplně mimo.. večer sem začala a skončila sem pozdě v noci, až sem to dočetla.. Jo, místy to byla nuda, ale stejně, pro mě to byla vážně PECKA! :)

    Ani Dolores tě nebavila? No, i když je pravda, že první asi polovina, pro mě byla utrpení, a četla sem to snad měsíc.. pěkně po stránkách :D Ale potom, jop, bylo to dobré !:)

    Nejoblíbenější je ale asi Misery (pokud nepočítám Cuja), to je taky dost dobrý kousek.. přeci jenom, z toho mála, dokázal vytvořit bezvadný a napínavý příběh..

    No... když přijde na Kinga tak bych mohla mlet hodiny.. a to sem od něj zdaleka nečetla všechno.. ani ještě taková díla jako Osvícení, nebo To, či Pod Kupolí. Ale první dvě zmiňované mám doma a dost dlouhou dobu se na ně chystám...

    Stejně ho žeru.

    Joo, a vzpomněla sem si teďka.. povídka Nadaný žák - Apt Pupil. To bylo SADO největší! Stejně jako povídky Mrtví se někdy vracejí..

    Jo, já už toho nechám :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na Misery sa tiež chystám (tuším si to pôjdem zajtra požičať), len ja som nikdy nevedel, že tá kniha je aj v slovenčine, pretože mi ju máme pod názvom Mizéria a ja som si myslel, že to je niečo iné :D Áno, on má úžasné poviedky. Najradšej mám 1408 (tak sa to volá, nie?) a tiež zbierka poviedok - Bezhviezdna tma (v ČR Černočerná tma) - je úplne vynikajúca.
    Áno, takmer som zabudol na Pod kupolí, tú mám tiež veľmi rád a tiež aj Mobil, Nezbytné věci, Nespavost. King je proste nenahraditeľný, len si chcem dať od neho aspoň na 2-3 mesiace pokoj, pretože už som dosť dlho nečítal nič iné, ako jeho knihy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Smutne priznávam, ze som od Kinga neprečítala vôbec nič, hanba mi, hoci mám doma od neho knihu Pod kupolou, ale ešte som sa k nej nedostala.

    Myslím, ze tvoja recenzia je veľmi vydarená a vystizná :) ked si ja spomeniem na moje prve recenzie ehm obsahy, tak tvoje recenzia vyznie profesionálne :) drzím palce s blogovaním :) a pokračuj v takomto štýle recenzii, je zaujímavý, prehladný a veľmi dobrý :)

    inak predpokladám ze ty si David Rickman na FB :) premýšľala som kto mi to lajkuje fb stránku blogu :D ale teraz uz viem :)

    naozaj tvoj blog má velký potenciál :) hned na prvý pohlad to tu máš prehladne a vyzerá to super :) takze vela chuti do blogovania :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pod Kupolou som čítal, to bola vlastne jedna z prvých kníh, ktoré som od neho čítal. Má to skvelý dej, určite sa do toho pustí, kašli na hrúbku knihy :D

      Ďakujem ti veľmi pekne, toľko lichôtok si ani nezaslúžim :)

      Odstrániť
    2. mna hrúbka nikdy od knihy neodradila :D teraz pokukujem po strachu múdreho muza ktorý má cez 800 strán :D

      ale áno zaslúziš :) len pokračuj v tom čo si začal :)

      Odstrániť
    3. Pod kupolou bola aj moja prva a vlastne zatial aj jedina jeho kniha ktoru som citala ale bola uplne uzasna nevedela som sa od nej odtrhnut a tiez sa hanbim ze tie jeho chronicky zname dielka nemam precitane ale dostat sa k nim to je umenie ale pracujem na tom a Carrie je na "to read" zozname rozhodne tiez :)
      a pripajam sa k Sue velmi ma potesil tvoj blog vzhladom na knihy ktore som si hned vsimla v prave citam zozname velmi rada si na ne precitam nazor :) taktiez prajem vela chuti do blogovania a nech ti to co najdlhsie vydrzi :)

      Odstrániť
    4. Mimi, vďaka za komentár :)
      Teraz sa predovšetkým snažím dočítať 22.11.1963, aby som to mohol zrecenzovať skôr, ako to vyjde v ČR :)

      Odstrániť