13 januára 2013

Winston Groom | Forrest Gump

Kto by len nepoznal jedného z najslávnejších idiotov na svete - Forresta Gumpa? Filmová adaptácia so svetoznámym Tomom Hanksom v hlavnej role zažala obrovských úspech, no knižná predloha nebola až taká úspešná. Začítajte sa do tejto mojej recenzie, kde vám ponúkam môj pohľad na túto knihu.


Jedno vám teda povim bejt idijot neni žádnej med.

Takto začína rozprávať svoj životný príbeh veľmi sympatický chlapík, ktorému to od malička nepálilo tak ako jeho rovesníkom, vďaka čomu zažil veľmi pestrý život.
Forrest mal obrovský talent v iných veciach, len nie v myslení. Na strednej škole bol veľmi úspešným hráčom futbalu, čo ho dostalo až na vysokú školu, kde mohol rozvíjať svoj hráčsky talent. Okrem toho zistil, že je veľmi dobrý vo vzorcoch, v číslách a dokonca aj v hraní na harmoniku, ktorá ho spojila s jeho jediným kamarátom - Bubbom.
Aj keď bol Forrest veľmi dobrý vo futbale, to mu nezaručilo udržať sa na vysokej škole a tak ho museli vyhodiť, čo znamenalo jediné - vojna, Vietnam. Forrest nám v knihe opisuje ukrutné boje, ktoré prežil, ako sa naučil hrať ping pong, ako utrpel veľkú stratu, ako stretol svojho nového kamaráta, ako za mimoriadne zásluhy predčasne ukončil svoju činnosť vo vojne a prezident Johnson mú osobne odovzdal medailu, ako prezidentovi ukázal zadok, a tak  ďalej, a tak ďalej...
Pri tejto knihe vám môžem zaručiť, že sa za žiadnych okolností nebudete nudiť, pretože Forrestov nevšedný život vás určite chytí a budete priam bažiť po ďalšej prečítanej stránke. Niekedy mám rád, keď si môžem prečítať knihu, v ktorej sa toho toľko udeje a navyše, keď sa všetko točí okolo človeka, ktorému namerali pod 70 IQ.
Hneď zo začiatku vás kniha prekvapí, keď zistíte, že je písaná z pohľadu Forresta a teda s obrovským množstvom gramatických chýb, v tom, že čiarky boli používané fakt minimálne, tým, že boli tam vety, ktoré nedávali zmysel. Časom si ale zvyknete a mne to po istom čase prišlo milé.
Poznám pár ľudí, ktorý si myslia, že keď videli film, tak im prečítanie knižnej predlohy len zabije čas. No dobre, nepoznám, ale určite takí niekde existujú. Chcem tým povedať, že to tak vôbec nie je! Filmová a knižná verzia Forresta Gumpa sú úplne rozdielne. Každému je predsa jasné, že by sa do filmu určite nezmestilo všetko, čo bolo v knihe, lebo by to bol inak veeeľmi dlhý film, aj keď kniha ani nie je hrubá. Do filmu boli vybraté iba tie najdôležitejšie míľniky života Forresta Gumpa a museli byť pozmenené, aby to všetko dávalo ako-taký zmysel. Preto vo filme nájdete mnoho scén, ktoré v knihe nikdy neboli, ale aj napriek tomu boli vo filme dôležité. Napríklad v knihe Forrest nikdy nemal problémy s chôdzou a dokonca ani raz nebola v knihe spomenutá veta: "Utíkej, Forreste, utíkej!". V knihe namiesto toho vždy, keď mal Forrest príhovor pred stovkami (niekedy tisíckami) divákmi, zmohol sa iba na to, že mu treba uľaviť, čo podľa mňa bolo veľmi zábavné, aj keď ho to častokrát priviedlo akurát tak do problémov.
No, v podstate som mohol celý predošlý odsek zhrnúť do vety: Kniha sa od filmu veľmi líši, preto nebolo by na škodu, keby ste si prečítali aj knihu, lebo je fááákt dobrá.
Možno prekvapím mnoho ľudí, keďže kniha nebola vôbec prechvaľovaná, no ja si dovolím tvrdiť, že mne sa kniha páčila oveľa viac ako film.
Okrem toho všetkého, kniha niesla jednu krásnu myšlienku a tú sa podarilo vyjadriť Forrestovi na konci knihy:

Třeba jsem idijot ale vždycky jsem se snažil dělat to co se má a sny jsou holt jenom sny že jo. A ať už to se mnou bude jak chce tak vždycky když se vohlídnu zpátky budu si moct říct že jsem aspoň neměl nudnej život.

Púšťal som sa do čítanie s rizikom, že sa mi to znepáči, keďže som čítal veľa nelichotivých rečí na knihu, no som veľmi rád, že som sa do toho pustil a už sa nemôžem dočkať až sa začítam do pokračovania knihy. Dávam 10/10 bodov. :-)

6 komentárov:

  1. *natešene* Ono to je aj kniha?! A má aj pokračovanie? :D
    Už teraz sa mi to páči (kedysi dávno som videla film, knihu si musím prečítať, keďže je úplne iná než film. Takmer úplne, musím si ju zohnať). :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to by si mala, je to skvelé na odreagovanie :)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia, nevedela som, že to malo knižnú predlohu. Ja som film videla raz a stačilo mi 8D Ako bolo to fajn, ale nie som na taký typ filmov, aj keď tam boli hlboké myšlienky a v knihe predpokladám ešte viac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Ako Forrest spomínal: idiot nemá právo na vlastnú filozofiu života, no podľa ju mal a veľmi sa mi páčila :)
      Čo vieš, možno by sa ti to zapáčil :)

      Odstrániť
  3. Film jsem viděla už před mnoha lety a stačilo mi to jednou. Nějak mě neuchvátil.
    Po tvé recenzi začínám uvažovat, že bych dala šanci knize. No uvidím. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pěkná recenze. Knihu jsem před pár lety koupil přítelkyni, která mi říkala, že se to od filmu liší. Taky si ji chci přečíst.

    OdpovedaťOdstrániť