16 januára 2013

Richard Bachman (Stephen King) | Running Man

Ben Richards, mladý muž, to vôbec nemá ľahké. Dcérka Cathy pomaly umiera na chorobu, pretože si nemôžu dovoliť kúpiť lieky, a manželka Sheila robí "ľahkú ženu", aby mohla aspoň trochu prispieť do rodinného rozpočtu.
Celý zúfalý sa otočí na svetovú reality show, ktorá by mu mohla vyniesť až miliardu dolárov. Spomedzi stoviek kandidátov bol vybraný práve on (spolu s ešte jedným), aby dostal možnosť vyhrať súťaž. Stačí vydržať tridsať dní nažive. Nebolo by to také jednoduché, keby vás nelovila skupinka Lovcov, ktorú tvoria tí najlepší nájomní vrahovia a keby civilisti nedostali za každé udanie peňažnú odmenu.
Jediným pravidlom je, že musí denne poslať do strediska hier dva videozáznamy, ak to poruší odčíta sa mu určitá suma z už nazbieraných peniazi. Za každú prežitú hodinu dostáva sto dolárov a ak si ešte chce privyrobiť, dostane ďalších sto dolárov za každého zabitého lovca alebo policajta.



Súťaž je podľa môjho názoru (a určite nie iba podľa môjho) úplne zvrátená. Ľudia z celého sveta každý večer o pol siedmej pozerali TV, aby sa dozvedeli ako je na tom brutálne prenasledovanie nevinného muža, ktorý chce iba zachrániť svoju rodinu. Tajne túžili, že už Richardsa dolapili. Vlastne oni priam bažili po jeho smrti. Dúfali, že ho niekde stretnú a udajú ho, aby pomohli jeho chyteniu.
Táto dystopická kniha sa odohráva niekde okolo roku 2025, kedy deti dostávali rakovinu pľúc a bežný človek by sa bez prístroja v nose nezaobišiel. Ben má podozrenie, že vzduch dal Systém schválne skaziť, aby mohli predávať ochranné prístroje za dvesto dolárov, zatiaľ čo ich výroba stojí obyčajných sedem dolárov. Snaží sa na tento problém upozorniť všetkých divákov prostredníctvom videozáznamov, ktoré každý deň nahrával, no keď o pol siedmej sa v televízoroch prehrali videa, samozrejme, vycenzurovali ich pomocou komparzistov, ktorý tieto informácie prehlušili skandovaním rôznych vulgarizmov.
Už len to, že King túto knihu vydal prostredníctvom svojho pseudonymu, znamená, že to bude niečo naozaj drsné a zvrátené a to aj naozaj bolo. Sám King povedal, že knihu napísal mladý, nehnavený a energický muž, ktorý bol zaslepeným umením a zručnosťou písania. Running man u vás vyvolá rôzne pocity, zo začiatku sa to začne rozbehávať, hneď vás to chytí, potom to spomalí, potom to naštartuje na plný plyn, potom nastane veľký obrat deja, rýchly spád, no a potom, bum, koniec. Ja som čítal knihu cez čítačku a ani som sa nenazdal a už som sa preklikal na poslednú stránku. Dej vás úplne pohltí, nenechá vás to odbehnúť si na dlhší čas, budete prevracať stránku po stránke a ani si nebudete uvedomovať ako rýchlo ste sa dostali koniec.
Filmová adaptácia bola natočená v roku 1987 s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej role, avšak hlavná postava má s tou svojou knižnou predlohou len naozaj málo spoločné, rovnako rozdielny bol aj dej od svojej predlohy. Takže aj keď ste film videli, môžete si pokojne prečítať knihu bez toho, aby ste boli obratý o nejaký čitateľský zážitok. K Running Man bola aj vytvorená videohra.
Nedávno bola kniha znovu vydaná pod názvom Běh o život. A mne sa podarilo zistiť, že kniha bola v roku 1992 vydaná aj na Slovensku, čo ma naaaaozaj prekvapilo, avšak obálka je podľa môjho názoru príšerná. 9,5/10

4 komentáre:

  1. So Schwarzeneggerom to môže byť jedine akčný trhák 8D
    Pekná recenzia, kniha vyzerá dobre, ďalší zvrátený svet...takých nie je nikdy dosť 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už len, keď som počul, že Schwarzenegger hrá hlavnú rolu, tak som vedel, že to nebude nič spoločné s knihou, keďže v knihe je Ben Richadrs podviživený a zanedbaný :D
      Ďakujem pekne za to, že sa recenzia páčila :) To sa teš na recenziu na Dlouhý pochod, tam bola jedná zvrátenosť na druhej :D

      Odstrániť
    2. videla som z toho filmu len kusok a stacilo mi proti Arniemu nic nemam ale niekedy filmy s nim vypalia dost komicky XD

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze. Tuhle knížku si už dlouho chci přečíst a to nové vydání vypadá opravdu pěkně. Film jsem viděl už dřív.

    OdpovedaťOdstrániť